Shampoo en haaruitval
July 10, 2017

Iedereen gebruikt shampoo, of het nu 1 keer of 5 keer per week is. Maar niet iedereen weet de effecten van shampoo. 

Shampoo, conditioner, maskers, hairspray en ga zo maar door. Allemaal producten die vele van onze dagelijks gebruiken. Laten we eerlijk zijn, hoeveel van ons denken er na over de daadwerkelijke gevolgen van het gebruik van deze producten? Omdat wij in onze kliniek veel vragen krijgen over het gebruik en effect van bepaalde shampoos geven we u graag wat meer informatie.

Vitaminen voor je haar

In veel reclames wordt gesproken over het ‘voeden’ van het haar met bijvoorbeeld vitaminen. Maar wisten u dat dit helemaal niet mogelijk is? Haar is namelijk ‘dood’ materiaal. Vergelijk het bijvoorbeeld met hout. Je kunt het niet reanimeren maar wel mooier laten uitzien door bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde oliën. Dat neemt niet weg natuurlijk dat een goede shampoo het haar wel degelijk kan ‘oppoetsen’. Weken rondlopen met vettig haar vindt niemand prettig!

Welke shampoo moet ik kiezen?

Bij het uitkiezen van een shampoo moet u er rekening mee houden dat 90 procent van alle shampoos bestaan uit dezelfde ingrediënten. De overige 10 procent kan gelukkig wel al het verschil maken. Zo zijn er shampoos die beter zijn voor de hoofdhuid dan andere. Let bijvoorbeeld op het ingrediënt zink-pyrithion dat bijzonder effectief is tegen roos.

Dure shampoo is daarom ook niet beter dan goedkope shampoo. In principe reageert iedereen anders op shampoo. Voor sommige hoofdhuiden is die ‘ultrazachte’ shampoo van bij de kapper de ideale shampoo terwijl andere er alleen maar een geïrriteerde hoofdhuid van krijgen.

Shampoo en haarverlies

Misschien wel een van de meest gestelde vragen en ook een hele belangrijke. Wij vinden het belangrijk om u hier goed over te informeren en transparant te blijven. Een aantal shampoos bevatten tegenwoordig het ingrediënt cafeïne. Een veelvoorkomende stof die veelal wordt gevonden in planten, zaden en bladeren maar is vooral bekend als component van koffie.

Onderzoek zou hebben aangetoond dat cafeïne kan helpen in de strijd tegen haaruitval. Dat betekent dat het drinken van cafeine er niet voor zorgt dat haar weer terug kan groeien. Grote hoeveelheden cafeine in shampoo zou de werking van Dihydrotestosteron, ook wel bekend als DHT, blokkeren. DHT is één van de factoren die zorgt voor haaruitval bij mannen. Dit patroon van haaruitval is ook wel Androgenetische Alopecia genoemd. Veel koffie drinken is helaas niet de oplossing. Voor een goed effect op basis van orale inname moet u dan tussen de 60 en 80 kopjes koffie per dag drinken!
Cafeine houdende shampoos komen, in de meest gunstige gevallen, maar 5 tot 10 minuten in contact met de hoofdhuid. In deze 5 tot 10 minuten moet deze shampoo ervoor zorgen dat uw haarverlies wordt beperkt. Wil dit effect zichtbaar worden zouden er enorme hoeveelheden cafeine in de shampoo moeten zitten. De werkzame stof moet niet alleen door de hoofdhuid dringen maar moet ook nog eens helemaal tot in de haarwortelzakjes geraken. Logisch redenen laat ons daarom denken dat het zowel theoretisch als praktisch bijna onwerkelijk is dat deze shampoo ook een daadwerkelijk effect hebben.

Dat neemt echter niet weg dat dit goede shampoos zijn die het volume en eigenschappen van uw haar kunnen verbeteren.

Hair Science Institute

Heeft u al een tijdje in de gaten dat u haren dunner worden of uw haarlijn steeds meer terugtrekt? Neem dan contact met ons op of bel voor een vrijblijvend consult. Onze artsen vertellen u alles over haarverlies en de oplossing die Hair Science Institute u biedt.